Dobre i złe odżywki białkowe

Dodane: 20-07-2016 15:23
Dobre i złe odżywki białkowe Należy wspierać się w spocie, odżywki typu impact whey protein poprawiają rezultaty wysiłku fizycznego. Parę zdań o sporcie.

Definicja z Wikipedii: hantle

Hantle są wykorzystywane do ćwiczeń fitness, ćwiczeń ogólnych i rozwojowych. Stanowią również pomoc przy rehabilitacji. Istnieje wiele typów hantli, np.: winylowe, żeliwne, piaskowe itd. Także ich masa jest niezwykle zróżnicowana w zależności od potrzeb. Można wyróżnić hantle o masie: 0,5 kg, 0,75 kg, 1,0 kg, 1,5 kg, 2 kg, 3 kg, 4 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg, 25 kg, 30 kg, 50 kg ? hantle o tej masie można najczęściej spotkać w sklepach sportowych, sklepach fitness bądź ośrodkach rehabilitacyjnych

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hantle


Początki na siłowni- czy brać trenera?

W związku z nowym rokiem wiele osób wybiera się na siłownię, w styczniu są wręcz oblegane. Oczywiście część z ludzi zaczynających swoja przygodę z siłownią szybko z niej zrezygnuje a różnych powodów. Z pewnością część z nich 'odpadnie' z powodu braku nadzoru trenera, co często kończy się przetrenowaniem lub kontuzjami.

Dla początkujących polecam zasięgnąć porad bardziej doświadczonych znajomych lub trenera. Trening personalny przez miesiąc pomoże nam oswoić się z używanym sprzętem oraz pozwoli uniknąć ewentualnych kontuzji.


O żywieniu sportowców w Wikipedii

Wydatek energetyczny dla poszczególnych grup ludności jest różny. W sporcie jest on zwiększony i wykazuje zróżnicowanie pomiędzy poszczególnymi dyscyplinami sportowymi. Zależy on również od cyklu treningowego oraz czasu trwania wysiłku fizycznego. Zapotrzebowanie na energię sportowców wielu dyscyplin jest podobne i zbliżone do wielkości 72 kcal/kg m.c. Różni się ono w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych, osiągając odpowiednio: 76 i 66 kcal/kg m.c. Sportowcy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe często mają trudność w osiągnięciu wysokiego poboru energii. Rozwiązaniem jest spożywanie częstych, skoncentrowanych posiłków. Przybliżony procentowy udział składników pokarmowych w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego u sportowców powinien wynosić: 10-15% dla białek, 20-30% dla tłuszczów i 55-65% dla węglowodanów. Jest on zbliżony do wartości przewidywanych dla ogółu ludności.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywienie_sportowców